Selyemszőnyeg: házilag tilos tisztítani, nagyon kényes az anyaga!

Mit kell tenni a moly ellen:

 

A molyoktól csak akkor kell félni, ha minden nap nincsenek használva, mint a fali szőnyeg esetében, vagy ha szekrényben tartjuk őket. Van rá megoldás. Elég havonta egyszer ruhakefével átmenni rajta, mögé tenni egy levendulát és óvni a nedves helyektől. Ezek a módszerek szaktudást igényelnek, ha nincs gyakorlati tapasztalatunk, akkor inkább szakembert hívjunk segítségül.

 

Erős szárú ruhakefe használata:

 

A perzsa szőnyegeket a legjobb ha ezzel tisztítjuk meg. Átmenni rajta a szál ellenében, majd visszafelé a szál irányában tegyük meg. Elég havonta csak egy alkalommal megtenni. Ami fontos, hogy természetes anyagból készült erős szálú ruhakefét használjunk a művelethez.


Poroló használata:

 

lehet ezzel is nagyon jó hatást elérni, ha nem túl erősen ütögetjük a szőnyeget. Ha ez megvan, akkor mind a két oldalát ugyanúgy át kell kefélni az imént említett eljárással. Természetesen a bolyhos felét kell porolóval finoman ütögetni, a hátulját pedig békén kell hagyni.

Porszívó esetén:

 

Csakis gyenge fokozatba állított szívóerővel lehet rajta porszívózni, mert nem biztos, hogy kibírják az erős mechanikus hatást a kézzel készített szőnyegek. Ha k<éljük a szőnyeget, akkor porszívózni bármikor lehet.

Színek kifakulása:

 

Ne tegyük ki tartós napfénynek, mert a nap kiszívja a színét. Ha csak néhány napos esetről van szó, nem  lesz semmilyen baja a szőnyegnek. Ha azonban elkerülhetetlen a nap fénye, akkor érdemes forgatni havonta, ezzel is egyenletesen kíméljük és nem lesz olyan felemás a színerőssége. Persze az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne kitéve az erős sugárzásoknak.

Folt kezelés chiptuning és autófóliázás:

Valójában gyakori probléma, hiszen bárkivel előfordulhat. A legjobb ha szakemberrel végeztetjük el a műveletet, csakis vész esetén indokolt az otthoni tisztogatás. A viasz és a rágógumi például tapasztalat nélkül nagyon kellemetlen feladat a chiptuning és autófóliázás. Plasztik zacskóba tegyünk jégkockákat, amely keménnyé teszi az idegen anyagot autochip és joachim. Ha ez már láthatólag bekövetkezett, le lehet kaparni életlen késsel, majd a maradékot egy nedvszívó anyaggal és rongyra helyezett meleg vasaló bevonásával távolíthatjuk el. A zsír és olaj eltüntetése házilag annyira nehézkes, itt már ne tegyünk semmit, híni kell a megfelelő embereket.

Tippek a szőnyegek megfelelő tisztításához:

-Selyemszőnyeg: tilos otthon tisztítani!

hosszabb időre kívánjuk elrakni a szőnyegeket, akkor csakis szépen letisztítva, felgöngyölítve és nem hajtogatva molyirtó labdákkal és kifejezetten len vagy pamutzsákba csomagolva!


Szőnyegkészítési módok

A szőnyegek története

Kaukázusi szőnyegek mintái

Összetett mintázatok a szőnyegeken

Főoldal a selyemszőnyeg tisztítása oldalról